21. 12. 2011.

CuBox - minijaturni računar

11. Decembra 2011. Solid-Ran najavio je CuBox Open Source, Android TV i Media Centar. CuBox je platforma koja svojim performansama može porediti sa desktop računarima klase I/Os, što može poslužiti za različite namene (Npr. Android-TV, HD Media Player, itd). Karakterišu  ga male dimenzije i potrošnja od 3W. Detaljnije na matičnom sajtu.

19. 12. 2011.

Online Ubuntu Software Centre

Ukoliko ste Ubuntu korisnik Online Ubuntu Center Vam verovatno neće nikad zatrebati. No, nije loše imati u vidu da to sve može i direkto iz web browsera Link.

16. 12. 2011.

Chromonium OS Vanila ili Lime

Ukoliko ste ljubitelj minimalizma ili samo želite da isprobate Chromonium OS, Hexxeh je spakovao dve verzije sa podrškom za skoro svaki hardver Lime i Vanila. Probajte!!!

14. 12. 2011.

960 grid system

Kada je u pitanju 960 GRID SYSTEM mišljenja mađu developer-ima su podeljena neki ga hvale, a neki ga pak osporavaju. No, u mom slučaju je često bio od pomoći a ujedno je i znatno pojednostavio komunikaciju sa web programerima. Više o svemu kao i download materijal pogledajte na matičnoj strani.

9. 12. 2011.

Creative Commons da se podsetimo...

Creative Commons je novi sistem, ugrađen u postojeće zakone o zaštiti autorskih prava (copyright), koji ti dozvoljava da deliš tvoja autorska dela sa drugima i dozvoljava ti da koristiš sve druge sadržaje koje nađeš na Internetu, muziku, slike, filmove ili tekstove, koji su obeleženi Creative Commons licencama. Creative Commons licence definišu ceo spektar mogućnosti zaštite tvog ili tuđeg rada - između tradicionalnog (SVA prava zadržana – ALL rights reserved) i javnog vlasništva (public domain - NIJEDNO pravo zadržano). Ove licence ti pomažu da zadržiš svoja autorska prava dok dozvoljavaš drugima korišćenje tvog rada pod odredjenim uslovima - po “NEKA prava zadržana” (some rights reserved) sistemu.
Ono što je najvažnije, to je da su svi ljudi slobodni da bez sukoba sa važećim zakonima slušaju, gledaju, dele i na druge načine koriste tvoj rad, bez straha da ih ti zakoni tretiraju kao kriminalce. I sve dok to rade pod tvojim unapred definisanim uslovima za korišćenje... Više o svemu tome na matičnom sajtu.

Slike i tekst preuzeti sa Creative Commons Srbija

1. 12. 2011.

FixPicture - online konvertovanje fotografija

FixPicture je jednostavan online alat za konvertovanje fotografija. Podržava više od 400 fajl formata kao što su: JPEG, TIFF, PNG, GIF, BMP, TGA, ICO, ICNS, PDF, kamera RAW formati CRW, NEF, RAF, CR2, DNG, itd. Sve to možete isprobati na matičnoj strani.

Ad-hoc monitor calibration

Ad-hoc monitor calibration je jednostavan sistem skala boja koji pomaže u korekciju gamme monitora. Za više informacija i objašnjenje Ad-hoc kalibracije pogledajte Link-u.
Online Ad-hoc monitor calibration
Skale za download