15. 4. 2007.

Grafičke table "Wacom"

Grafička tabla je već dugi niz godina uobičajeni alat u gotovo svakom grafičkom studiju. Ona omogućava brz i jednostavan rad s digitalnim slikama, video zapisima, grafikom… Lider na tom polju je, svakako, kompanija WACOM, sa svojom širokom paletom proizvoda.

Graphire 4 seriju čine dva, odnosno četiri modela: classic, classic XL, studio i studio XL. Razlika između modela classic i studio je u priloženom softveru (classic: Corel Painter Essentials 2; studio: Adobe Photoshop Elements 3.0, nik Color Efex Pro 2.0 Standard), dok oznaka XL označava veličinu aktivne površine (A6: 127,6×92,8 mm; XL: 208,8×150,8 mm). Tablu karakterišu 512 nivoa osetljivosti na pritisak i rezolucija od 2000 dpi, a kompletno je prekrivena transparentnom površinom, ispod koje se može staviti slika ili crtež koji se precrtava.
Na vrhu table se nalaze dva programabilna tastera (tasteri čije se funkcije mogu menjati), skrol dugme i ležište za odlaganje olovke, a sa računarom se povezuje preko USB porta. Olovka je bežična, bez baterije i dobro leži u rucu. Na zadnjem kraju olovke nalazi se gumica (koju, nakon instalacije, osim grafičkih programa, prepoznaje čak i Microsoft Word), a sa strane se nalaze dva tastera koja zamenjuju levi i desni taster miša. Upravljački program podržava Windows (98 SE, ME, 2000, XP) i Mac OS 10.2.8, omogućava personalizaciju gotovo svakog tastera (npr. jačina pritiska, vremenska distanca dvoklika, scrool mod itd.), podešavanje veličine aktivne površine ekrana (veoma korisna opcija kada treba retuširati ili precrtati crtež ili sliku koja se nalazi ispod transparentne površine), podešavanje sadržaja pop-up menija i dr. Graphire 4 smo testirali pomoću nekoliko programa: Adobe Photoshop CS2, Adobe Illustrator CS2, Corel Painter 8.0. U svim programima pokazala se kao besprekoran i pouzdan alat, a pritom je rad sa njom bio lak i zabavan.

Volito2 je tabla veoma atraktivnog izgleda, ali nešto skromnijih mogućnosti. Aktivna površina ima dimenzije 127,6×92,8 mm, olovka nema gumicu, a rezolucija table je 1016 dpi. Standardni paket, osim upravljačkog programa, sadrži i softver za slikanje - ArtRage Wacom Edition i vaučer za bonus programe.

Graphire bluetooth
tablu karakteriše nepostojanje žica. Iako je specifičnog dizajna, njene tehničke karakteristike su identične onima kod Graphire 4 (osim skrol tastera). Paket sačinjavaju: standardni Graphire Pen, miš, stalak za olovku, punjiva litijum-polimer baterija, AC adapter, upravljački program i Corel Painter Essentials2.

Intuos 3
seriju čini šest tabli, koje se međusobno razlikuju samo po dimenzijama i dodacima. Raspon dimenzija aktivne površine se kreće od 127×101 mm do 488×305 mm. Table prepoznaju 1024 nivoa pritiska i poseduju rezoluciju od 5080 lpi, četiri programabilna tastera i Touch Strip controller (kod većih tabli se nalaze i na levoj i na desnoj strani). Uz sve table se dobija olovka i, u zavisnosti od modela Intuos 3 serije, miš i lens kursor. Pored ponuđenih dodataka, mogu se dokupiti Classic Pen, Grip Pen, Art Marker, Airbrush, Customisation Kit… Uz upravljački program dobija se i softver Corel Painter Essentials2.

UltraPad serija, namenjena prvenstveno CAD aplikacijama, sastoji se od dva modela: A3 Electrostatic i A2. Karakterišu ih aktivne površine dimenzija 457×305 mm i 635×462 mm, rezolucija od 2540 lpi, 256 nivoa pritiska, programabilni strip meni, UltraPen Eraser i UltraPoint Ergonomic cursor... Ova serija tabli podržava i WACOM-ov Give and Take System.

Cintiq serija predstavlja san svakog crtača. Sastoji se od dva modela: Cintiq 15 X i Cintiq 21 UX (broj označava dijagonalu monitora). Naime, ova tabla je u stvari LCD monitor osetljiv na 1024 nivoa pritiska, sa rezolucijom od 5080 lpi. Na tabli se, i na levoj i na desnoj strani, nalaze po četiri programabilna tastera i Touch Strip controller. Uz tablu su priloženi Cintiq Grip Pen (sa zamenjivim vrhom: Stroke pen, Felt pen, Standard pen), DVI-/VGA adapter, DVI-D-/DVI-I adapter, upravljački program i Corel Painter Essentials2.

Korisna adresa: www.wacom.com