13. 5. 2007.

Virtuelne beleške

Koliko vam se samo puta desilo da zaboravite nečiji rođendan ili da nepripremljeni odete na sastanak? Isprobali smo za vas sedam besplatnih programa, koji se lako i brzo instaliraju, ne zauzimaju mnogo memorije, jednostavni su za upotrebu, a od vas će napraviti odgovornu i pažljivu osobu. Uz to će vas, verujemo, i zabaviti.

Fast Note
Fast Note je mali program koji kreira virtuelne nalepnice za vašu radnu površinu. Nakon pokretanja programa njegova ikonica se pojavljuje u Task baru odmah pored sata. Dovoljan je dvoklik i Fast note je spreman za unošenje beležaka. Beleške možete različito organizovati (tematski, po datumima, alarmu i dr.), promeniti im boju, font, aktivirati alarm ili odštampati. Podršku za srpski jezik možete download-ovati sa ....(urednik će upisati link)

Fast Note
verzija: 2.4.0, Autor: Kirys Tech 2000
tip programa: Freeware, download 927 kb
operativni sistem: 98/ME/2000/XP
cena: besplatan, ocena: 4

 
Note-It
Note-It osim što nudi promenu boje beležaka, ugrađivanje alarma, njihovo organizovanje i štampanje, omogućava i slanje beležaka putem e-maila. Posebna zanimljivost ovog programa je mogućnost kreiranja RSS feed beleške (od vas se samo očekuje da upišete URL adresu i Note-It će ih preuzeti sa Interneta), kao i samostalno kontrolisanje RAM memorije. Naime, ako Note-It registruje kritično zauzimanje radne memorije automatski će snimiti i zatvoriti sve beleške. Ipak, i pored evidentnih prednosti, neugledan izgled radnog okruženja smanjuje opšti utisak.

Note-It
verzija: 4.1.0.7, Autor: Veign
tip programa: Freeware
download 3094 kb
operativni sistem: 98/ME/2000/XP
cena: besplatan, ocena: 3,5

 
Paper Notes
Paper Notes je kreator beležaka koji u potpunosti simulira papirne beleške, s tom razlikom što se one nalaze na vašem desktopu, umesto na papiru. Ovo je program koji je pokazao najskromnije mogućnosti na našem testu. Jedine opcije koje nudi su snimanje beležaka u "txt" formatu i transparentne beleške.

Paper Notes
verzija: 1.0.8, Autor: VladWare
tip programa: Freeware
download 410 kb
operativni sistem: 98/ME/2000/XP
cena: besplatan, ocena: 2,5


Rainlendar
Rainlendar se prilikom instalacije samo raspakuje u trenutnom direktorijumu (nema izmena u registri bazi). Tek pokretanjem njegovog exe-fajla postaje aktivan (preporučujemo da napravite prečicu i iskopirate je u start up direktorijum). Ovaj kompaktan desktop-kalendar vas pregledno izveštava i podseća na sastanke i druge obaveze koje ste uneli. Automatski obeležava trenutni datum i može preuzeti podsetnike sa mreže ili iz MS Outlook-a. Prednost Rainlendar-a je podrška za trideset i sedam jezika, a ako vam se ne sviđa izgled njegovog radnog okruženja na ovoj adresi http://customize.org/list/rainlendar možete skinuti preko dve stotine vizielnih shema (skinova).

Rainlendar
verzija: 1.1b beta, Autor: Rainy
tip programa: Freeware
download 821 kb
operativni sistem: 98/ME/2000/XP
cena: besplatan, ocena: 5


Stickies
Još jedan program za virtuelne beleške koji se pokreće startovanjem exe-datoteke. Kao i prethodni programi omogućuje izmenu boje, fonta, veličine, štampanje, podešavanje alarma i dr. Specifičnost Stickies-a je mogućnost slanja i primanja beležaka preko interneta (preko TCP/IP i SMTP protokola) ili preko lokalne mreže. Na matičnoj strani ovog programa možete pronaći, osim nekoliko plug in-ova, i popriličan broj vizuelnih shema (skinova).

Stickies
verzija: 5.2b, Autor: Tom Revell
tip programa: Freeware
download 597 kb
operativni sistem: 98/ME/2000/XP
cena: besplatan, ocena: 4,5

 
ShirusuPad
Ovaj jednostavni kreator beležaka pored jedinstvenog radnog okruženja krase i zanimljive mogućnosti, kao što su ugradnja URL adrese u belešku, izvoženje i uvoženje txt datoteka, definisanje alarma, zaštita beleške itd. Ako želite da svoje beleške zaštitite od radoznalih pogleda onda je Shirusu Pad pravo rešenje za vas.

ShirusuPad
verzija: 1.1b beta, Autor: Daniel Crkvenčić
tip programa: Freeware
download 569 kb
operativni sistem: 98/ME/2000/XP
cena: besplatan, ocena: 4

 

AT Notes
AT notes je najkompletniji, a ujedno i najjednostavniji program-podsetnik. Pregledno radno okruženje, brza izmena fonta, boje, veličine beleške, audio i vizuelno oglašavanje alarma, kalendar, mogućnost raznovrsnog organizovanja beležaka, slanje i primanje beležaka sa računara u lokalnoj mreži, samo su neke od mogućnosti ovog programa. Jedna, možda najznačajnija opcija, jeste pretraživanje beležaka i njihovog sadržaja. Unutar samog programa postoji i mod koji olakšava lokalizaciju radnog okruženja.

AT Notes
verzija: 9.5, Autor: Thomas Ascher
tip programa: Freeware
download 708 kb
operativni sistem: 98/ME/2000/XP
cena: besplatan, ocena: 5